Here, #MHK brings you a delightful Chicken Tortilla Wraps recipe that's both easy and tasty for our valued viewers. Juicy chicken, vibrant and crispy veggies, all wrapped in a soft tortilla make this homemade recipe perfect for any meal or snack. Watch till the end for the best tips to make it perfect
Marination:-
Ingredients:
Chicken Boneless/Baghair Haddi Kay Chicken (بغیر ہڈی کے چکن): 300 Grams
Soya Sauce (سویا ساس): 2 Table Spoons
Chili Sauce (چلی ساس): 2 Table Spoons
Salt/Namak (نمک): 1 Tea Spoon
Chili Flakes/Dara Mirch (کٹی ہوئی لال مرچ): 1 Table Spoon
Black Pepper/Kali Mirch Crushed (کٹی ہوئی کالی مرچ): 1 Tea Spoon
Garlic/Lahsan Powder (لہسن پائوڈر): 1 Tea Spoon
Turmeric/Haldi Powder (ادرک پائوڈر): 1 Tea Spoon
Corn Flour (کارن فلور): 1 Table Spoon
All Purpose Flour/Maida (میدہ): 2 Table Spoons
Cooking Oil/ Tail (کوکنگ آئل): 1/2 Table Spoon
Procedure:-
1. Marinate well
اچھی طرح میرینیٹ کر لیں
2. Add in oil & again mix well to keep the chicken tender
تیل ڈال کر مزید مکس کر لیں تاکہ چکن نرم رہے
3. Leave to rest for a while
تھوڑی دیر کے لیے چھوڑ دیں
Cooking (Vegetables):-
Ingredients:
Cabbage/Band Gobhi (بند گوبھی): 250 Grams (Fine Cut)
Spring Onion/Hara Pyaz (ہرا پیاز): 1/2 Cup (Strip Cut)
Carrot/Gajar (گاجر): 3X (Medium Size, Long Strip Cut)
Capsicum/Shimla Mirch (شملہ مرچ): 3X (Fine Cut)
Cooking Oil/ Tail (کوکنگ آئل): 2 Table Spoons
Black Pepper/Kali Mirch Crushed (کٹی ہوئی کالی مرچ): 1 Tea Spoon
Salt/Namak (نمک): 1/2 Tea Spoon
Procedure:
1. Vegetables can be used of choice
سبزیاں پسند کی استعمال کر سکتے ہیں
2. Use green & tube type portion of green onion
ہرے پیاز کے سبز حصہ کی باریک ٹیوب کاٹ لی
3. Cut the carrots in long & thin strips
گاجر کو باریک اور لمبی پٹی کی شکل میں کاٹ لیں
4. Deseed the capsicum & cut fine
شملہ مرچ کے بیج نکال کر باریک کاٹ لیں
5. Pour oil in cooking pan & let it hot
تیل کوکنگ پین مں ڈال کر گرم ہونے دیں
6. Add in vegetables & cook a little on low to medium flame
سبزیاں ڈال کر ہلکی سے درمیانی آنچ پر ہلکا سا پکا لیں
7. Sauté a little to maintain crisp of vegetables
بس اتنا ہی پکانا ہی کہ سبزیاں پانی نہیں چھوڑیں اور ان کی خستگی برقرار رہے
8. Cook a little (after adding Black Pepper & Salt) for a minute or two
تھوڑی دیر کے لیے پکا لیں نمک اور کالی مرچ ڈالنے کے بعد
9. Cooking much results in release of water & lost the natural crisp
زیادہ پکانے سے سبزیاں پانی چھوڑ دیتی ہیں اور ان میں نمی رہ جاتی ہے
10. Take them out in a broad plate to release the heat
کھلی پلیٹ میں سبزیوں کو نکال لیں تاکہ ان کی گرمائش نکل جائے
Cooking (Chicken):-
Ingredients:
Cooking Oil/ Tail (کوکنگ آئل): 1 Cup
Marinated Chicken (میرینیٹ چکن): Already Prepared
Procedure:-
11. Put each piece one by one in hot oil
چکن پیس کو ایک ایک کر کے گرم تیل میں ڈال دیں
12. Don't change the sides immediately
فوراً سے چکن کو الٹ پلٹ نہیں کرنا ہے
13. Cook on medium flame
درمیانی آنچ پر پکانا ہے
14. Cook till the color become golden & crispy
چکن کو گولڈن ہونے اور خستہ ہونے تک پکانا ہے
Special Sauce for Tortilla Wraps:-
Ingredients:
Mayonnaise (مایونیز): 1 Cup
Tomato Ketchup (ٹماٹر کیچ اپ): 1/2 Cup
Fresh Milk Cream/Taza Dodh Ke Balai (): 3 Table Spoons
Soya Sauce (سویا ساس): 2 Table Spoons
Chili Sauce (چلی ساس): 2 Table Spoons
Salt/Namak (نمک): 1/2 Tea Spoon
Chili Flakes/Dara Mirch (کٹی ہوئی لال مرچ): 1/2 Tea Spoon
Procedure:
15. Now we make a special sauce for tortilla wraps
اب ہم بناتے ہیں ٹارٹیلا ریپس کی خاص چٹنی
16. Mix all the ingredients
ان تمام اجزا کو مکس کر لیں
17. It is a homemade spice sauce which can be used for later use
یہ گھر کی بنی ہوئی چٹ پٹی چٹنی بن گئی ہے کہ جس کو عام استعمال کے لیے بھی رکھا جا سکتا ہے
18. Spices can be checked at this stage
یہاں پر اس کے مصالحے یا ذائقہ وغیرہ دیکھا جا سکتا ہے
Assembling Procedure:-
19. Mark signs on the wraps
روٹی پر پہلے نشان لگا لیں
20. Cut a quarter of wrap
روٹی کو ایک چوتھائی کاٹ لیں
21. Spread green chili sauce on half of the wrap
آدھی روٹی پر ہری مرچ کی چٹنی پھیلا لیں
22. Spread just prepared sauce on second half
دوسرے نصف پر ابھی جو ساس تیار کیا ہے وہ لگا دیں گے
23. Put chicken pieces in half of this portion
یہاں آدھے حصہ میں چکن رکھ دیں
24. On other place the cooked vegetables
دوسرے نصف پر سبزیاں پھیلا دیں
25. Spread the sauce on it
بنائی ہوئی چٹنی اوپر پھیلا دیں
26. Now wrap it in triangle shape
اب اسے تکون شکل میں تہہ کر لیں
27. Spread the sauce on it
بنائی ہوئی چٹنی اوپر پھیلا دیں
28. Place the vegetables
تھوڑی سی سبزی ڈال دیں
29. Place the chicken as well
چکن بھی ڈال دیں
30. Spread the green chili sauce on it
ہری مرچ کی چٹنی بھی پھیلا دیں
31. Again spread vegetables
پھر سبزیاں ڈال دیں
32. Now wrap it in roll shape
اب اسے رول کی طرح تہہ کر لیں
33. Pour oil a little on griddle & spread it
توے پر گھی ڈال کر پھیلا لیں
34. Fry a little from both sides on low flame
دونوں طرف سے ہلکی آنچ پر تھوڑا سا فرائی کر لیں
35. Same way cook the others
اسی طرح دوسرے کو بھی پکا لیں
For video please click the link below:-
Comments
Post a Comment