Easy & Perfect Homemade Tortilla Wraps Recipe by MHK

 

Here, #MHK brings you a delightful Chicken Tortilla Wraps recipe that's both easy and tasty for our valued viewers. Juicy chicken, vibrant and crispy veggies, all wrapped in a soft tortilla make this homemade recipe perfect for any meal or snack. Watch till the end for the best tips to make it perfect

Marination:-

Ingredients:

Chicken Boneless/Baghair Haddi Kay Chicken (بغیر ہڈی کے چکن): 300 Grams

Soya Sauce (سویا ساس): 2 Table Spoons

Chili Sauce (چلی ساس): 2 Table Spoons

Salt/Namak (نمک): 1 Tea Spoon

Chili Flakes/Dara Mirch (کٹی ہوئی لال مرچ): 1 Table Spoon

Black Pepper/Kali Mirch Crushed (کٹی ہوئی کالی مرچ): 1 Tea Spoon

Garlic/Lahsan Powder (لہسن پائوڈر): 1 Tea Spoon

Turmeric/Haldi Powder (ادرک پائوڈر): 1 Tea Spoon

Corn Flour (کارن فلور): 1 Table Spoon

All Purpose Flour/Maida (میدہ): 2 Table Spoons

Cooking Oil/ Tail (کوکنگ آئل): 1/2 Table Spoon

 

Procedure:-

1. Marinate well

اچھی طرح میرینیٹ کر لیں

2. Add in oil & again mix well to keep the chicken tender

تیل ڈال کر مزید مکس کر لیں تاکہ چکن نرم رہے

3. Leave to rest for a while

تھوڑی دیر کے لیے چھوڑ دیں

 

Cooking (Vegetables):-

Ingredients:

Cabbage/Band Gobhi (بند گوبھی): 250 Grams (Fine Cut)

Spring Onion/Hara Pyaz (ہرا پیاز): 1/2 Cup (Strip Cut)

Carrot/Gajar (گاجر): 3X (Medium Size, Long Strip Cut)

Capsicum/Shimla Mirch (شملہ مرچ): 3X (Fine Cut)

Cooking Oil/ Tail (کوکنگ آئل): 2 Table Spoons

Black Pepper/Kali Mirch Crushed (کٹی ہوئی کالی مرچ): 1 Tea Spoon

Salt/Namak (نمک): 1/2 Tea Spoon

Procedure:

1. Vegetables can be used of choice

سبزیاں پسند کی استعمال کر سکتے ہیں

2. Use green & tube type portion of green onion

ہرے پیاز کے سبز حصہ کی باریک ٹیوب کاٹ لی

3. Cut the carrots in long & thin strips

گاجر کو باریک اور لمبی پٹی کی شکل میں کاٹ لیں

4. Deseed the capsicum & cut fine

شملہ مرچ کے بیج نکال کر باریک کاٹ لیں

5. Pour oil in cooking pan & let it hot

تیل کوکنگ پین مں ڈال کر گرم ہونے دیں

6. Add in vegetables & cook a little on low to medium flame

سبزیاں ڈال کر ہلکی سے درمیانی آنچ پر ہلکا سا پکا لیں

7. Sauté a little to maintain crisp of vegetables

بس اتنا ہی پکانا ہی کہ سبزیاں پانی نہیں چھوڑیں اور ان کی خستگی برقرار رہے

8. Cook a little (after adding Black Pepper & Salt) for a minute or two

تھوڑی دیر کے لیے پکا لیں نمک اور کالی مرچ ڈالنے کے بعد

9. Cooking much results in release of water & lost the natural crisp

زیادہ پکانے سے سبزیاں پانی چھوڑ دیتی ہیں اور ان میں نمی رہ جاتی ہے

10. Take them out in a broad plate to release the heat

کھلی پلیٹ میں سبزیوں کو نکال لیں تاکہ ان کی گرمائش نکل جائے

 

Cooking (Chicken):-

Ingredients:

Cooking Oil/ Tail (کوکنگ آئل): 1 Cup

Marinated Chicken (میرینیٹ چکن): Already Prepared

Procedure:-

11. Put each piece one by one in hot oil

چکن پیس کو ایک ایک کر کے گرم تیل میں ڈال دیں

12. Don't change the sides immediately

فوراً سے چکن کو الٹ پلٹ نہیں کرنا ہے

13. Cook on medium flame

درمیانی آنچ پر پکانا ہے

14. Cook till the color become golden & crispy

چکن کو گولڈن ہونے اور خستہ ہونے تک پکانا ہے

 

Special Sauce for Tortilla Wraps:-

Ingredients:

Mayonnaise (مایونیز): 1 Cup

Tomato Ketchup (ٹماٹر کیچ اپ): 1/2 Cup

Fresh Milk Cream/Taza Dodh Ke Balai (): 3 Table Spoons

Soya Sauce (سویا ساس): 2 Table Spoons

Chili Sauce (چلی ساس): 2 Table Spoons

Salt/Namak (نمک): 1/2 Tea Spoon

Chili Flakes/Dara Mirch (کٹی ہوئی لال مرچ): 1/2 Tea Spoon

 

Procedure:

15. Now we make a special sauce for tortilla wraps

اب ہم بناتے ہیں ٹارٹیلا ریپس کی خاص چٹنی

16. Mix all the ingredients

ان تمام اجزا کو مکس کر لیں

17. It is a homemade spice sauce which can be used for later use

یہ گھر کی بنی ہوئی چٹ پٹی چٹنی بن گئی ہے کہ جس کو عام استعمال کے لیے بھی رکھا جا سکتا ہے

18. Spices can be checked at this stage

یہاں پر اس کے مصالحے یا ذائقہ وغیرہ دیکھا جا سکتا ہے

 

Assembling Procedure:-

19. Mark signs on the wraps

روٹی پر پہلے نشان لگا لیں

20. Cut a quarter of wrap

روٹی کو ایک چوتھائی کاٹ لیں

21. Spread green chili sauce on half of the wrap

آدھی روٹی پر ہری مرچ کی چٹنی پھیلا لیں

22. Spread just prepared sauce on second half

دوسرے نصف پر ابھی جو ساس تیار کیا ہے وہ لگا دیں گے

23. Put chicken pieces in half of this portion

یہاں آدھے حصہ میں چکن رکھ دیں

24. On other place the cooked vegetables

دوسرے نصف پر سبزیاں پھیلا دیں

25. Spread the sauce on it

بنائی ہوئی چٹنی اوپر پھیلا دیں

26. Now wrap it in triangle shape

اب اسے تکون شکل میں تہہ کر لیں

27. Spread the sauce on it

بنائی ہوئی چٹنی اوپر پھیلا دیں

28. Place the vegetables

تھوڑی سی سبزی ڈال دیں

29. Place the chicken as well

چکن بھی ڈال دیں

30. Spread the green chili sauce on it

ہری مرچ کی چٹنی بھی پھیلا دیں

31. Again spread vegetables

پھر سبزیاں ڈال دیں

32. Now wrap it in roll shape

اب اسے رول کی طرح  تہہ کر لیں

33. Pour oil a little on griddle & spread it

توے پر گھی ڈال کر پھیلا لیں

34. Fry a little from both sides on low flame

دونوں طرف سے ہلکی آنچ پر تھوڑا سا فرائی کر لیں

35. Same way cook the others

اسی طرح دوسرے کو بھی پکا لیں

 

For video please click the link below:-

https://youtu.be/058QcrWI95E




Comments