Here is the video which is a guaranteed recipe of a standard combination of lentil (sabat masoor ke daal/Whole red lintel) and rice that’s not just a dish but a delightful experience. Watch till end for the tips and serving suggestions to elevate your experience is simple way. Whether you’re a cooking fan or a learner, surely this video will compel you to make it a regular recipe of your kitchen collection.
Ingredients:
Red Lintel/Sabat Masoor (ثابت مسور): 1/2 Kg
Tomato/Tamatar (ٹماٹر): 3X (Medium Size, Finely Chopped)
Onion/Pyaz (پیاز): 2X (Medium Size, Finely Chopped)
Garlic/Lahsan ka Bulb (لہسن): 1X (Fine Cut)
Green Chili/Hari Mirch (ہری مرچ): 5~6X (Fine Cut)
Red Chilli/Surkh Mirch Powder (سرخ مرچ پائوڈر): 1 Table Spoon
Coriander/Dhanya Powder (دھنیا پائوڈر): 1 Table Spoon
Turmeric/Haldi Powder (ہلدی پائوڈر): 1/2 Tea Spoon
Vanaspati/Ghee (گھی): 1 Cup
Cumin Seeds/Zeera (زیرہ): 1 Table Spoon
Water/Pani (پانی): 6 Glass
Salt/Namak (نمک): 1 Table Spoons
Cooked Cumin Seeds/Bhuna Huwa Zeera Powder (بھنا ہوا زیرہ): 1 Tea Spoon
For Salad:-
Green Coriander/Hara Dhanya (ہرا دھنیا): A little
Onion/Pyaz (پیاز): 3X (Medium Size, Finely Chopped)
Tomato/Tamatar (ٹماٹر): 2X (Medium Size, Finely Chopped)
Cucumber/Kheera (کھیرا): 2X (Fine Cut)
Lemon Juice/Lemon ka Rass (لیموں کا رس):2X
Salt/Namak (نمک): 1/2 Tea Spoon
Black Pepper/Kali Mirch Powder (کالی مرچ پائوڈر): 1/2 Tea Spoon
Garlic Pickle/Lahsan Ka Achar (لہسن کا اچار): 1 Tea Spoon
Procedure:
1. Soaked & washed in prior the lintel
دال کو پہلے سے پانی میں بھگو کر صاف کر لیا
2. Add lintel in water & let it boil
پانی میں ابلنے کے لیے ڈال دیں
3. Mix a little
ہلکا سا مکس کر لیا
4. Remove the foam floating on the surface
اوپر نظر آنے والی جھاگ کو اتار لیں
5. Add in these fresh vegetables
یہ تازہ سبزیاں بھی شامل کر لیں
6. Add in these dry spices as well
ان خشک مصالحوں کو بھی شامل کر لیں
7. Add in vanaspati & mix a Little
گھی ڈال کر تھوڑا سا مکس کیا
8. Let it cook on low flame
ڈھکن لگا کر ہلکی آنچ پر پکنے دیں
9. When start boiling, cook rice in parallel
جب ابلنے لگے تو ساتھ میں چاولوں کو بھی ابالتے ہیں
10. Cook cumin seeds in vanaspati till aroma is felt
زیرہ کو گھی میں خوشبو آنے تک پکائیں
11. Pour water when aroma is felt
جب خوشبو آنے لگے تو پانی ڈال دیا
12. Add in salt & mix well
نمک شامل کر کے مکس کر لیں
13. Here video is missed, anyhow 4 glass of rice were soaked in prior & later boiled and steam cooked as per routine.
یہاں پر ویڈیو کٹ ہو گئی ہے، جس میں 4 گلاس چاولوں کو پانی میں پہلے بھگویا ہوا تھا اور جیسے چاولوں کو ابالتے ہیں تو اس طرح ابال کر دم پر لگا لیا ہے۔
14. Add in these items and cover for a while
زیرہ اور دھنیا ڈال کر تھوڑی دیر کے لیے ڈھکن لگا دیں
15. After 15 to 20 minutes of steam cook rice are also ready
دم کے بعد چاول بھی 15 سے 20 منٹ میں تیار ہیں
16. Now make fine cut salad to serve along with
اب ہم کچومر سلاد ساتھ سرو کرنے کے لیے بناتے ہیں
17. Chop the onion fine
پیاز کو باریک چاپ کر لیں
18. Chop the tomato fine as well
ٹماٹر کو بھی کو باریک چاپ کر لیں
19. Chop the cucumber fine as well
کھیرے کو بھی کو باریک چاپ کر لیں
20. Put all these ingredients in a bowl & mix well
ان سب چیزوں کو ایک بائول میں ڈال کر اچھی طرح مکس کر لیں
21. In last make a platter to serve
آخر میں ایک پلیٹر بنا لیتے ہیں
22. Any pickle can also be served along with
کوئی سا بھی اچار ساتھ رکھا جا سکتا ہے
23. Serve to guests accordingly
مہمانوں کو پیش کریں
For Detailed recipe watch out the video on the link below
https://youtu.be/NE5njUlUJoM
Comments
Post a Comment