Authentic Chinioti Mutton Kunna Recipe By MHK | Asli Chinioti Mutton Kunna Bananay Ka Tarika

 

 

 

    In this video, we unplug from the fast-paced world and immerse ourselves in the simplicity of Mutton Kunna. Let the earthy clay pot and the warmth of family recipes transport you to a cozy kitchen. 

 

Ingredients:

Mutton/Chota Gosht (چھوٹا گوشت): 1.5 Kg (Mix Boti)

Yogurt/Dehi (دہی): 1 Cup

Coriander/Dhanya Powder (دھنیا پائوڈر): 1 Table Spoon

Salt/Namak (نمک): 1 Table Spoon

Red Chili/Surkh Mirch Powder (سرخ مرچ پائوڈر): 1 Table Spoon

Kashmiri Red Chili/Lal Mirch Powder (کشمیری لال مرچ پائوڈر): 1 Table Spoon

Cumin Seeds/Zeera Powder (زیرہ پائوڈر): 1 Table Spoon

Mix Spices/Garam Masala Powder (گرم مصالحہ پائوڈر): 1 Tea Spoon

Turmeric/Haldi Powder (ہلدی پائوڈر): 1/2 Table Spoon

Tomato/Tamatar (ٹماٹر): 3X (Medium Size)

Ginger+Garlic/Lahsan+Adrak Paste (لہسن اور ادرک کا پیسٹ): 2 Table Spoons

Green Chili/Hari Mirch (ہری مرچ): 2X (Fine Cut)

Onion/Pyaz (پیاز): 5~6X (Slice Cut)

 

Procedure:

1. Washed well the mutton & Strain it

گوشت کو اچھی طرح دھو کر چھان لیں

2. Fry onion till turns to brown in prior with one TBS Whole spices & 1 cup oil

پیاز کو پہلے سے کھڑے مصالحہ اور تیل میں برائون کر لیں

3. Mix all the ingredients well

تمام اجزا کو اچھی طرح مکس کر لیں

4. Be careful about hot fry onion while mixing

گرم پیاز سے محتاط ہو کر مکس کریں

5. Shift the mixture in cooking clay pot

اب اسے مٹی کی ہانڈی میں منتقل کریں

6. Place the kneaded flour on the top of cooking pot

گوندھا ہوا آٹا برتن کے منہ پر لگا دیں

7. Place the lid & make it air tight

ڈھکن لگا کر اس کو ہوا بند کر لیں

8. Cook on low flame for 45 minutes almost

ہلکی آنچ پر اس کو تقریباً45 منٹ تک پکانا ہے

9. After 45 minutes off the flame & let the air to be released

 45 منٹ کے بعد چولہا بند کر دیں اور ہوا نکلنے دیں

10. Carefully remove the lid

احتیاط سے ڈھکن ہٹائیں

11. Mix a little

ہلکا سا مکس کر کے چیک کر لیں

12. Serve it in desi handi (clay pot)

 دیسی ہانڈی میں اس کو پیش کریں

 

:-For Detail video please click the link below

https://youtu.be/MoynaNUnQCc



 

Comments