Here rejoice the cooking experience with our Aloo Pulao recipe. This
easy and yet quick recipe is simply the best for busy days and weekends. Readout till end for all the details.
Ingredients:
Cooking Oil/Khanay Ka Tail (کھانے کا تیل): 1 Cup
Potato/Aloo (آلو): 4~5X (Medium Size in Cube Cut)
Whole Mix Spices/Sabat Garam Masala Powder (گرم مصالحہ پائوڈر): 1~2 Table Spoons
Onion/Pyaz (پیاز): 3X (Medium Size, Slice Cut)
Ginger+Garlic/Lahsan+Adrak Paste (لہسن اور ادرک کا پیسٹ): 1 Table Spoon
Tomato/Tamatar (ٹماٹر): 3X (Medium Size, Mashed)
Salt/Namak (نمک): 1 Table Spoons
Coriander/Dhanya Powder (دھنیا پائوڈر): 2 Table Spoons
Chili Flakes/Dara Mirch (کُٹی ہوئی لال مرچ): 2 Table Spoons
Turmeric/Haldi Powder (ہلدی پائوڈر): 1/2 Tea Spoon
Dry Plum/Khushk Aloo Bukhara (خشک آلو بخارا): 5~6X
Water/Pani (پانی): 6 Glass
Cumin Seeds/Zeera Powder (زیرہ پائوڈر): 1 Table Spoon
Rice/Chawal (چاول): 4 Glass/1 Kg
Lemon Juice/Lemon ka Rass (لیموں کا رس): 3~4X
Green Chili/Hari Mirch (ہری مرچ): 5~6X (Different Colour)
Yellow Food Colour/Zarda Rang (زردہ رنگ): 1~2 Table Spoon(s)
Procedure:
1. Add in potato in hot oil & fry till turn to light brown
گرم تیل میں آلو ڈال کر ہلکا برائون ہونے تک پکائیں
2. Fry onion till turn to brown
پیاز برائون کر لیں
3. Fry Ginger & Garlic paste till smell is felt
خوشبو آنے تک لہسن ادرک کے پیسٹ کو بھون لیں
4. Add in tomatoes & cook till become tender
ٹماٹر ڈال کر نرم ہونے تک پکا لیں
5. Add in dry spices and mix them well
اب اسے مٹی کی ہانڈی میں منتقل کریں
6. Give a splash of water
پانی کا چھینٹا دیں
7. Pour water when oil is released
پانی شامل کریں جب آئل مصالحے میں نظر آنے لگے
8. Cover till the water is boiled
پانی کے ابلنے تک ڈھکن لگا دیں
9. Mix cumin seeds a little
زیرہ ڈال کر تھوڑا سا مکس کریں
10. Add in soaked rice & mix a little
بھیگے ہوئے چاول ڈال کر مکس کر لیں
11. Cover with lid till rice are boiled
چاولوں کے ابلنے تک ڈھکن لگا دیں
12. Add in fried potato & mix well
فرائی کیے ہوئے آلو ڈال کر مکس کر لیں
13. Pour lemon juice & also mix well
لیموں کا رس شامل کر کے مکس کر لیں
14. Add in some fresh chilies
کچھ ہری مرچیں بھی ڈال دیں
15. Pour some amount of yellow food colour
تھوڑی سی مقدار زرد رنگ کی شامل کر لیں
16. Steam cook for 15 to 20 minutes
پندرہ سے بیس منٹ کے لیے دم پر لگا دیں
17. Mix a little after steam is released
بھاپ نکلنے کے بعد تھوڑا سا مکس کر لیں
18. Serve to guests accordingly
مہمانوں کو پیش کریں
May watch the video for watching experience:-
Comments
Post a Comment