Sooji/Rava or Narial/Coconut Ke Katlyan Recipe by MHK | Super Soft Semolina Barfi

 

Here is a gift for #MHK viewers to make their parties, festivals, or special occasions even sweeter with this super soft and delicious Sooji (Semolina) & Naryal/Coconut ke Katlyan recipe. To make the recipe a perfect delight and to impress your guest, watch the video till the end.

Ingredients:

Sugar/Cheeni (چینی): 1/2 KG

Water/Pani (پانی): 1/2 Cup

Salt/Namak (نمک): 1 Pinch

Vanaspati/Ghee (گھی): 1/2 Cup

Semolina/Rava/Soji (سوجی): 1/2 KG

Cardamom/Elaichi Powder (الائچی پائوڈر): 1 Tea Spoon

Desiccated Coconut /Naryal Ka Burada(ناریل کا برادہ): 1 Cup

Fresh Milk Cream (تازہ دودھ کی ملائی): 1/2 Cup

Almond/Badam (بادام): 1 Table Spoon (Fine Cut)

 

Procedure:

1. Put sugar in a pot

چینی کو کوکنگ پین میں ڈال لیں

2. Add water in sugar

چینی کو کوکنگ پین میں ڈال کر پانی شامل کر لیں

3. Sugar quantity can be adjusted as per choice

چینی ضرورت کے مطابق رکھی جا سکتی ہے

4. Cook till the syrup become sticky

شیرا چپ چپا ہونے تک پکائیں

5. Now pour ghee in cooking pan & let it melt

گھی کو فرائی پین میں ڈال کر پگھلنے دیں

6. Cook semolina on low flame till turns to light golden

ہلکی آنچ پر سوجی کو ہلکا گولڈن ہونے تک پکائیں

7. When aroma is felt & colour is changed it become cooked

جب خوشبو آنے لگے اور رنگ تبدیل ہو جائے تو یہ تیار ہے

8. Cook all these (Cardamom Powder, Desiccated Coconut, Fresh Milk Cream & Fine cut Almonds)in semolina for a while

ان چیزوں کو سوجی میں تھوڑی دیر کے لیے بھون لیں

9. Use of cream and coconut is to make the chunks soft

دودھ بالائی اور کھوپرے کا استعمال ٹکیوں کو نرم کرنے کے لیے ہے

10. Add in sugar syrup & stir speedily

تیار شدہ شیرا سوجی میں ڈال کر تیزی کے ساتھ چمچ چلائیں

11. Cook on low to medium flame

درمیانی سے ہلکی آنچ پر پکائیں

12. When batter start leaving the bottom, it is ready

جب بیٹر پیندا چھوڑنے لگے تو یہ تیار ہے

13. Off the flame & bring the temperature down by stirring

چولہا بند کر کے چمچ چلاتے ہوئے بیٹر کو تھوڑا ٹھنڈا کر لیں

14. Now shift the batter in a mold

اب بیٹر کو سانچے میں منتقل کر دیں

15. Level the surface gently

آرام سے ہموار کر دیں اس کی سطح

16. Sprinkle some almond pieces & level the surface

ٹھوڑا سا پستہ ڈال دیں اور سطح کو برابر کر دیں

17. When become settled take it out from the mold

جب سیٹ ہو جائے تو سانچے میں سے نکال لیں

18. Make pieces of your choice

اپنی خواہش کے مطابق کٹائی کر لیں

 

To watch the video click on the link below:- 


 

Comments