Here is a gift for #MHK viewers to make their parties, festivals, or special occasions even sweeter with this super soft and delicious Sooji (Semolina) & Naryal/Coconut ke Katlyan recipe. To make the recipe a perfect delight and to impress your guest, watch the video till the end.
Ingredients:
Sugar/Cheeni (چینی): 1/2 KG
Water/Pani (پانی): 1/2 Cup
Salt/Namak (نمک): 1 Pinch
Vanaspati/Ghee (گھی): 1/2 Cup
Semolina/Rava/Soji (سوجی): 1/2 KG
Cardamom/Elaichi Powder (الائچی پائوڈر): 1 Tea Spoon
Desiccated Coconut /Naryal Ka Burada(ناریل کا برادہ): 1 Cup
Fresh Milk Cream (تازہ دودھ کی ملائی): 1/2 Cup
Almond/Badam (بادام): 1 Table Spoon (Fine Cut)
Procedure:
1. Put sugar in a pot
چینی کو کوکنگ پین میں ڈال لیں
2. Add water in sugar
چینی کو کوکنگ پین میں ڈال کر پانی شامل کر لیں
3. Sugar quantity can be adjusted as per choice
چینی ضرورت کے مطابق رکھی جا سکتی ہے
4. Cook till the syrup become sticky
شیرا چپ چپا ہونے تک پکائیں
5. Now pour ghee in cooking pan & let it melt
گھی کو فرائی پین میں ڈال کر پگھلنے دیں
6. Cook semolina on low flame till turns to light golden
ہلکی آنچ پر سوجی کو ہلکا گولڈن ہونے تک پکائیں
7. When aroma is felt & colour is changed it become cooked
جب خوشبو آنے لگے اور رنگ تبدیل ہو جائے تو یہ تیار ہے
8. Cook all these (Cardamom Powder, Desiccated Coconut, Fresh Milk Cream & Fine cut Almonds)in semolina for a while
ان چیزوں کو سوجی میں تھوڑی دیر کے لیے بھون لیں
9. Use of cream and coconut is to make the chunks soft
دودھ بالائی اور کھوپرے کا استعمال ٹکیوں کو نرم کرنے کے لیے ہے
10. Add in sugar syrup & stir speedily
تیار شدہ شیرا سوجی میں ڈال کر تیزی کے ساتھ چمچ چلائیں
11. Cook on low to medium flame
درمیانی سے ہلکی آنچ پر پکائیں
12. When batter start leaving the bottom, it is ready
جب بیٹر پیندا چھوڑنے لگے تو یہ تیار ہے
13. Off the flame & bring the temperature down by stirring
چولہا بند کر کے چمچ چلاتے ہوئے بیٹر کو تھوڑا ٹھنڈا کر لیں
14. Now shift the batter in a mold
اب بیٹر کو سانچے میں منتقل کر دیں
15. Level the surface gently
آرام سے ہموار کر دیں اس کی سطح
16. Sprinkle some almond pieces & level the surface
ٹھوڑا سا پستہ ڈال دیں اور سطح کو برابر کر دیں
17. When become settled take it out from the mold
جب سیٹ ہو جائے تو سانچے میں سے نکال لیں
18. Make pieces of your choice
اپنی خواہش کے مطابق کٹائی کر لیں
To watch the video click on the link below:-
Comments
Post a Comment